Denník servisáka - Prečo je servis lyží taký dôležitý?
24.09.2019

Denník servisáka - Prečo je servis lyží taký dôležitý?

Nielen pretekári svetového pohára, ale aj rekreační lyžiari musia z času na čas servisovať svoje lyže. Otázka však znie - ako často, resp. kedy treba servisovať lyže? Čo všetko treba pre to urobiť? Aký uhol treba nabrúsiť hrany lyží? Aký je rozdiel medzi malým a veľkým servisom? Ako nastaviť viazanie? V tomto článku sa vám pokúsime čo najlepšie zodpovedať všetky tieto otázky, tak podme na to! :)

Prečo servisovať lyže?
Čo to znamená správne brúsenie hrán?
Ako často je potrebné servisovať lyže
U nás je o vaše lyže postarané
Malý servis lyží
Veľký servis lyží
Nastavenie lyžiarskeho viazania

Prečo servisovať lyže?

Servis lyží, to nie je iba správne mazanie sklznice. Lyže musíme totiž udržiavať v „správnej kondícii“, aby si zachovali svoje jazdné vlastnosti a bezpečnosť. Pravidelný servis zároveň prispieva k predĺženiu životnosti vašich lyží, čo je efektívne aj z finančného hľadiska.

 Platí, že čím menej je skúsený lyžiar, tým je potrebné servisovať častejšie. Nie je to pritom žiadna zložitá alchýmia. Rekreační lyžiari by mali v prvom rade zohľadňovať aktuálne snehové podmienky. Či napadol čerstvý sneh, alebo je na zjazdovke technický. Či lyžujem na upravenej a tvrdej zjazdovke. Podmienkam prispôsobujeme mazanie, či nabrúsenie hrán.

Čo to znamená správne brúsenie hrán?

Lyže sa väčšinou brúsia pod 87°, 88° či 89° stupňovým uhlom. Priemerný a rekreačný lyžiar má hrany nabrúsené na 88° stupňový uhol. Na snowboarde, pri skialpinistoch, na freeride je to 89°. Skúsení lyžiari majú hrany nabrúsené na 87°. Je to dôležitý faktor. Čím menšie číslo, uhol, tým musíte vynaložiť väčšiu silu na hrany a oblúky.

V súčasnosti by sa brúsenie hrán malo robiť výhradne v servisoch, na automatizovaných strojoch, kde sú hrany brúsene rovnomerne po celej dĺžke a pod rovnakým uhlom. Predlžuje sa tak životnosť lyží a neznižujú ich jazdné vlastnosti.

Ako sme už spomínali servis lyží môže byť malý alebo Veľký. Malý servis obsahuje nabrúsenie hrán, premazanie sklznice. Veľký servis má navyše opravu sklznice a vyrovnanie rýh. Pri veľkom prémiovom servise sa sklznica štruktúruje.  Vytvára sa dezén, ako na pneumatikách, čo spôsobuje lepší odvod vody. Lyže sú tak rýchlejšie a obratnejšie.

Servis lyží a snowboardov

Ako často je potrebné servisovať lyže

Každá kategória lyží ma hranu rôznej šírky. Športové lyže majú úzku hranu, aby lepšie brzdili. Všeobecne platí, že hrana novej lyže má 2 mm a ak si dáte urobiť veľký servis každý rok, potom životnosť lyží bude približne 10 až 15 rokov. Ručný servis, ako je mazanie sklznice, treba robiť približne po piatich dňoch lyžovačky. Všetko ale závisí od podmienok na svahu. Iné je, ak lyžujete na čerstvom snehu a iné na zamrznutej zjazdovke. Tu vám navoskovaná sklznica vydrží len niekoľko dní. Či je čas na servis zistíte aj vizuálne. Málo navoskovaná sklznica drhne, nekĺže, od hrán sa na nej vytvára šedý povlak. Pri tupých hranách sa objavuje korózia.

Veľmi dôležitý je aj servis po sezóne, kedy je potrebné lyže zazimovať, zakonzervovať, aby vám neskorodovali.

U nás je o vaše lyže postarané

V Najšporte si môžete byť istý, že je o vaše lyže dokonalo postarané. A to vďaka špičkovým strojom a odborným technikom. K dispozícií máme nový nemecký automat Reichmann SF 4 Race, ktorý disponuje technológiou HQT (Hight Quality Tuning). Vďaka tomuto stroju budú vaše hrany opäť naostrené, ako keby boli nové. Automat zabezpečí sklzniciam perfektnú štruktúru podľa požiadaviek zákazníka, ktorí ocenia aj profesionálni lyžiari. Voskovačka Reichmann precízne nanáša vosk a výborne leští sklznicu za tepla. Podrobný cenník brúsenia a voskovania sklznice nájdete na tomto odkaze.

Reichmann SF4 Race

Malý servis lyží

Malý servis lyží je u nás rozdelený na Comfort a Premium: 

  • Malý servis Comfort zahŕňa top brúsenie hrán automatom s jedinečnou keramikou Reichmann DTS-Pro, zarovnanie sklznice na brúsnom páse, leštenie sklznice na trizact, tuning hrán, 2x voskovanie a 2x leštenie. 
  • Ak si objednáte malý servis Premium, tak vám sklznicu upravíme na brúsnom páse, zarovnáme ju cez kameň + vyrežeme Race štruktúru. Rovnako sú k tomu zarátané aj servisnú úkony ako tuning hrán, 2x voskovanie, 2x leštenie a top brúsenie hrán automatom s jedinečnou keramikou Reichmann DTS-Pro.

Veľký servis lyží

V ponuke máme veľký servis rozdelený na Comfort a Premium:

  • Veľký servis Comfort zahŕňa top brúsenie hrán automatom s jedinečnou keramikou Reichmann DTS-Pro, zalievanie sklznice, zarovnanie sklznice na brúsnom páse, tuning hrán, 2x voskovanie a 2x leštenie.
  • Veľký servis Premium zahŕňa precízne zalievanie sklznice, úpravu na brúsnom páse, zarovnanie sklznice cez kameň, vyrezanie Race štruktúry, tuning hrán, 2x voskovanie, 2x leštenie a top úprava hrán automatom s jedinečnou keramikou Reichmann DTS-Pro

Nastavenie lyžiarskeho viazania

Správne nastavenie viazania je alfou a omegou pohodového a bezpečného lyžovania, ktoré by mali robiť iba odborníci v servisoch. Zohľadňuje sa tu totiž množstvo faktorov. Hmotnosť, výška, vek, veľkosť chodidla, typ lyží, voľba terénu a zjazdovky a skúsenosti lyžiara. Dôležité je aj umiestnenie viazania na lyžiach – vzdialenosť od špičky k päte. Predstava, že vám pri páde lyže nevypnú a vy skončíte v nemocnici, je nočnou morou každého lyžiara. Alebo, že vám budú lyže vypínať na každej nerovnosti, čo je takisto nepríjemné.

Je dôležité nastaviť správne predpätie a vypínaciu silu viazania. V prvom rade je treba nastaviť podľa veľkosti topánky vzdialenosť medzi pätou a špičkou. Nájsť stred lyže. Ak chceme aby boli lyže točivejšie môžeme posunúť ťažisko viac dopredu. Vypínacia sila sa nastavuje na stupnici špičky lyží a päty viazania. Po jej prekročení sa viazanie vypne. Vypínacia sila sa určuje podľa špeciálnej tabuľky a kalibrácie DIN. Je potrebné zohľadniť najmä hmotnosť jazdca, výšku, vek a skúsenosti.

Tabuľka pre nastavenie lyžiarskeho viazania

Tím Najšport