Značka Leki tak, ako ju (ne)poznáte
02.09.2019

Značka Leki tak, ako ju (ne)poznáte

História Leki a najnovšie technológie

Leki je legendárna nemecká spoločnosť, ktorá sa špecializuje na výrobu lyžiarskych palíc a rukavíc s jedinečnými technológiami. Spočiatku firma Leki Lenhart vyrábala len drevené písmena a loga. Neskôr v 60. rokoch 20. storočia nahradil pôvodný (drevený) materiál kvalitnejší hliník 7075 a karbónový kompozit. V roku 1970 prišla spoločnosť veľkou zmenou, vyrobili prvé lyžiarske palice pod novou značkou Leki. Neskôr v roku 1993 otvorili okrem závodu v nemeckom Kirchheime aj nový závod v českom Tachove. V súčasnosti sú Leki považované za svetového lídra vo výrobe lyžiarskych palíc, rukavíc a príslušenstva s najlepšími pokrokovými technológiami. Využívajú najmodernejšie technologické postupy a na vývoji sa podieľajú odborníci a profesionálni športovci z celého sveta.

leki-logo

Paličky len pre dospelých!

Hoci na trhu to nie je žiadna novinka, stále je množstvo lyžiarov, ktorí sa s paličkami Hot Shot S od firmy Leki ešte nestretli. Ja sám som si ich mal možnosť prvýkrát vyskúšať až počas uplynulej sezóny, keď mi ich požičal kamarát a odvtedy keď som o nich povedal viacerým známym, väčšina z nich s nimi taktiež ešte nemala žiadnu skúsenosť. Zväčša sa zasmiali, že také niečo vôbec existuje, no s ich kvalitou som bol podobne ako pri takmer všetkých výrokoch Leki maximálne spokojný a hodnotím to ako výborný nápad.

Nemrznúca zmes alebo ,,chľastačky"

Tak ako dávame počas zimných mesiacov do ostrekovačov v aute nemrznúcu kvapalinu, to isté sa odporúča aj pri paličkách Hot Shot S, ľudovo prezývaných „chľastačky“... Asi je už každému jasné, že mám na mysli tekutinu s vyšším obsahom alkoholu. Ten sa do dutej paličky s obsahom 1,38 až 2,00 dl naleje cez originálny lievik dodávaný výrobcom po jednoduchom odskrutkovaní rukoväte cez závit.

Leki paličky len pre dospelých!

Ideálne do chladného počasia

Paličky LEKI Hot Shot S z hliníkovej zliatiny sú vybavené obľúbeným systémom zapínania remienkov Trigger S a oceníme ich hlavne v chladnejšom počasí s teplotami pod bodom 0. Samozrejme, že obe majú rovnaký obsah „nádrže“ a počas prestávok na zohriatie pri lyžovaní sa odporúča popíjať z oboch rovnomerne, aby vás pri následnej jazde neťahalo na jednu stranu :).

Hoci nie som zástancom pitia alkoholu v rámci lyžovačky, počas veľkých mrazov s rozumnou mierou sa to dá tolerovať a každý jazdec by mal navyše vedieť, čo si môže dovoliť. Aj preto majú paličky Leki Hot Shot S čoraz viac zástancov a vidieť skupinku priateľov, ako si na kraji zjazdovky pripíjajú z paličiek, je už bežné. V neposlednom rade je to tiež pohodlnejšie, ako nosiť pri sebe náprsnú fľaštičku a hlavne bezpečnejšie, ako nebodaj sklenenú ploskačku! Ak ste tiež fanúšikmi tejto značky, tak túto jedinečnú vychytávku nájdete na našom e-shope NAJLYŽE.SK, alebo v odkaze pod týmto odstavcom.

 Leki Hot Shos S Black/Red 

Technológia Leki Trigger S System

Jedinečnosť systému Trigger S

Bezpečne, komfortne, jednoducho, rýchlo. To sú hlavné atribúty a zároveň výhody systému Trigger S. Ten už roky využíva firma Leki, jednotka na trhu s paličkami medzi profesionálnymi i rekreačnými lyžiarmi a stále ho modernizuje.

Dve „cvaknutia“

Pri bežeckých i zjazdových paličkách sme dlho boli zvyknutí na klasicky nastaviteľné pútko, no v posledných rokoch aj túto zdanlivo jednoduchú a jasnú záležitosť zasiahla modernizácia. Jedným dychom treba dodať, že v pozitívnom smere. Pri systéme Trigger S si lyžiar upne pútko na rukavicu, kde si ho ľahko stiahne tak, aby mu medzi palcom a ukazovákom zostalo na ňom malé očko. To zacvakne do rukoväti na paličke (v jej vnútri je upínací systém s pružinou) a v podstate je pripravený k jazde. Podobne to je aj pri jej skončení, keď palcom stlačí tlačidlo na vrchu paličky a očko pútka sa od nej hneď odpojí. S pútkami na rukaviciach si následne môže v pohode ísť oddýchnuť napríklad do bufetu bez obáv, že by ich stratil.

Leki Trigger S - PALICE

Leki Triger S System



Rukavice s očkom

Firma Leki odporúča používať pri systéme Trigger S aj rukavice svojej značky. Tie momentálne patria tiež medzi najpredávanejšie a dokonale sedia k popruhom tohto systému, ale nie je to podmienka. Paličky s ním sa dajú v pohode používať aj s rukavicami inej značky. Sú však už aj špeciálne rukavice Leki Trigger S, kde už nie sú potrebné popruhy, resp. pútko a očko na pripojenie je priamo na rukavici medzi palcom a ukazovákom.

Leki Trigger S - RUKAVICE

triger s rukavice

Bezpečnosť na prvom mieste

Systém Trigger S je v každom prípade komfortný a rýchly, no čo je najdôležitejšie, aj bezpečný! Práve na tom si výrobcovia firmy Leki dali mimoriadne záležať. Systém perfektne drží ruku počas jazdy, pri zapichovaní paličky či pri odraze na rovine. Ľudia, ktorí stoja za týmto patentom, sú naň aj preto právom hrdí a inšpirovali sa tradičným samovypnutím viazania pri páde, aby predišli prípadnému zraneniu hlavne v hornej časti tela. Toto riziko zminimalizovali, keďže očko pútka sa automaticky odopne od rukoväte pri silnejšom, alebo netradičnom pohybe, prípadne dlhšom ťahaní počas pádu.

Tím Najlyže.sk