Ako vybrať tie správne lyžiarky?
27.10.2021

Ako vybrať tie správne lyžiarky?

Kúpa nových lyžiarok alebo iným slovom lyžiarskych topánok je zložitejšia záležitosť, ktorá často vyžaduje odbornú pomoc. V Najšporte sme tu pre vás, aby sme vám odborne a čo najlepšie poradili. Prečítajte si náš článok alebo pozrite video, kde vás prevedieme celým procesom, ktorý zahŕňa výber správnej dĺžky, šírky a flex indexu (tvrdosť lyžiarky). Nakoniec si povieme niečo o bootfittingu. 

Pozrite si video, ako si vybrať lyžiarky
Aká je správna dĺžka lyžiarok?

Nezabúdajte na šírku lyžiarskych topánok
Tvrdosť lyžiarky - Flex index

Pozrite si video, ako si vybrať lyžiarky

V tomto stručnom videu si v krátkosti povieme, ako vybrať lyžiarky podľa dĺžky, šírky a tvrdosti. Taktiež vám poradíme, ako si zmerať dĺžku chodidla doma, v prípade internetovej objednávky alebo ako to prebieha u nás v Najšporte.


Aká je správna dĺžka lyžiarok?

Pred kúpou samotnej lyžiarky je najdôležitejšie odmerať si dĺžkušírku každého chodidla, keďže veľkosti sa môžu líšiť jedná od druhej aj o niekoľko milimetrov. Ak máte možnosť, odporúčame vám prísť osobne do našej špecializovanej predajne, kde vám nohu odmerajú naši vyškolení zamestnanci na špeciálnom prístroji od značky Sidas. Prístroj okrem dĺžky a šírky chodidla zmeria aj typ klenby chodidla. Klenba môže byť najčastejšie nízka, normálna alebo vysoká. Podľa tohto parametru vyberáte konkrétny model a značku lyžiarok. V prípade výskytu problémov s klembou chodidla vám odporúčame zakúpiť si špeciálne športové ortopedické vložky na podporu klenby. U mnohých lyžiarov to dopomohlo k lepšiemu pocitu z lyžovačky, zvýšenie komfortu počas jazdy a natrvalo to odstránilo problémy s nepríjemným, často bolestivým tlačením. Chodidlo sa po osadení takýchto vložiek dostatočne prispôsobí a problémy s tlačením by mali postupne ustúpiť.

Ako vybrať lyžiarky

Ak chcete nakupovať cez internet, tak druhou možnosťou je odmerať si nohu doma na papieri. Budete potrebovať obyčajnú ceruzku, papier a pravítko (postačí aj krajčírsky meter). Postup je jednoduchý:

  • V prvom rade sa postavíte celou váhou na obe chodidlá.
  • Následne si nohy obkreslíte a označte ich najdlhšie (dĺžka nohy od päty k najdlhšiemu prstu) a najširšie (najširšie miesto na nohe) miesta.
  • Následne zmerajte si najdlhšiu vzdialenosť a preveďte ich do milimetrov (tento údaj sa volá mondo point)
  • Pozor však na ľavú a pravú nohu. Väčšina jazdcov má často väčšie jedno chodilo v porovnaní s druhým. Nemajte však obavu, jedná sa o štandard. Každý človek ma dominantnejšiu končatinu dlhšiu o niekoľko milimetrov. V takomto prípade vám odporúčame riadiť sa vyššie nameranou hodnotou

Po odmeraní nôh sa môžeme presunúť k výberu konkrétnej veľkosti. Veľkosti lyžiarok sú určované v centimetroch Mondo Point – MP. Čiže pri výbere správnej veľkosť je ideálne si vybrať približne o 0,5 cm väčšie lyžiarky. Treba dbať na to, že papuča v lyžiarke sa ešte troška uvoľní a prispôsobí sa samotnému chodidlu. Ak si zakúpite lyžiarky väčšie, chodidlo bude mať viac priestoru, ale prenos síl z lyžiarok na lyžu bude slabší a ovládateľnosť lyží sa týmto pádom zhoršuje a sťažuje.

Veľkosť a flex index lyžiarky

Nezabúdajte na šírku lyžiarskych topánok

Chodilo má rôzne šírky a takisto aj lyžiarky sa vyrábajú v rôznych šírkových prevedeniach. Ak šírku chodidla už máte odmeranú, treba si podľa toho pozrieť akú šírku majú lyžiarky, o ktoré mám záujem. Napr. značka Tecnica vyrába, lyžiarky užšie aj širšie. Užšie majú označenie LV - 98 mm, lyžiarky so strednou šírkou majú označenie MV - 100 mmširoké lyžiarky majú označenie HV - 102 mm. Výber správnej šírky je tak isto nesmierne dôležitý pre správny prenos energie z lyžiarok na lyžu.

Nezabúdajte na šírku lyžiarok

Tvrdosť lyžiarky - Flex index

Veľmi dôležitý parameter pri výbere lyžiarok je flex index. Flex index sa určuje podľa zdatnosti lyžiara. Bežná dostupnosť flexu pre lyžiarov je od 40 do 130. Flex v hodnote 130 a viac je určený pre závodných lyžiarov. Pre nenáročného lyžiara, začiatočníka, je dobre vybrať flex lyžiarky, približne vo váhe lyžiara. Začiatočník sa musí cítiť v lyžiarke komfortne. Napríklad ak váha začínajúceho lyžiara je 80 kg, tak hľadáme lyžiarku vo flexe od 60 - 90.  Pre lyžiara náročnejšieho, pokročilého, je vhodný flex v rozmedzí od 100 - 120. Napr. ak vážite 90 kg a ste pokročilý lyžiar, tak môžete mať lyžiarky s flexom 100 - 110, prenos sily na lyžu bude oveľa rýchlejší. Ak ste lyžiar športový, teda vynikajúci a máte dôraz na presnú techniku, tak sú pre vás vhodné lyžiarky s flexom 120 - 130.

Ak sme splnili všetky tieto 3 základne parametre pri výbere lyžiarky a vybrali sme si tú správnu, je dôležité si ich vedieť  aj správne vyskúšať. Po obutí lyžiarok môže nastať pocit, že nás tlačia a sú nám malé. Netreba to hneď vzdávať a skúšať väčšiu. Treba si ich poriadne pozapínať, ako prvú zapneme tretiu a štvrtú klipsu zdola, čím docielime zasunutie päty dozadu a spraví sa nám priestor na prstoch. Potom zapneme prvú a druhú klipsu postavíme sa a pretlačíme skelet lyžiarky a znova nám vznikne trošku priestoru v prednej časti. Dôležité je stráviť v lyžiarkach 15 - 30 minút. Ak nás lyžiarky po tejto dobe netlačia môžeme povedať, že sme si vybrali tú správnu. 

Po 2 - 4 rokov od kúpy nových lyžiarok môže nastať pocit, že sa vnútorná papučka zväčšila. Ak nastane takáto situácia je možnosť navštíviť našu predajňu a dať si spraviť nové kvalitné vložky do papučky, ktoré vám zmenšia priestor v lyžiarke a nastane pocit ako pri nových lyžiarkach.

Bootfitting - tepelná úprava lyžiarok na mieru

Pre tých, ktorí si už vyskúšali viac modelov rôznych značiek a majú pocit, že ich lyžiarky stále tlačia, tu majú možnosť si ich tepelne upraviť na mieru. Takéto tepelné upravovanie nazývame bootfitting. Bootfitting vykonávame aj v našej špecializovanej predajni Najšport na Galvaniho 2/A v Bratislave. Správne vykonaný bootfitting dokáže odstrániť nepríjemné pocity spôsobujúce tlačenie prstov, chodila, vystupujúce haluxy a pod. Navyše všetko prebieha pod vedením skúseného servisného technika.

Páčil sa vám článok o výbere ideálnych lyžiarskych topánok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport