Ako vybrať tie správne lyže?
20.10.2023

Ako vybrať tie správne lyže?

Vybrať si správne lyže je skutočná alchýmia, no keď si zodpoviete niekoľko základných otázok a určite si priority, potom to nemusí byť až taký problém. Na úvod je dôležité poznať svoje schopnosti a možnosti. Aký ste lyžiar, akú máte fyzickú kondíciu, pohybový rozsah, koľkokrát do roka chodíte lyžovať, aký náročný terén dokážete zjazdiť, aké máte ambície a koľko chcetedo lyžovania investovať.

Ak ste skúsený lyžiar, tak je dobré vedieť, či si chcete kúpiť úplne nové lyže alebo iba doplniť lyžiarsku výbavu o nové vychytávky. Určite musíte vedieť, čo od lyží očakávať, aké máte plány, hľadáte lyže s ľahšou a univerzálnou ovládateľnosťou (rekreačné lyžovanie), s dlhšou životnosťou a výkonnosťou (športové lyžovanie) alebo uprednostňujete atraktívny dizajn (luxusné či nové módne značky). S výberom vhodných lyží a lyžiarskej výstroje vám radi a odborne poradíme online na našom e-shope alebo v kamenných predajniach Najšport.

Pripravili sme si pre vás článok a video v ktorom sa dozviete všetky potrebné informácie o tom, ako si vybrať ideálne lyže? 

Základné pravidlá výberu lyží

Pred kúpou lyží musíte zohľadniť tieto hlavné atribúty:

Ako dobre viem lyžovať
Kde budem lyžovať
Aký si mám zvoliť rádius (oblúk)
Farba a dizajn
Rozdiel medzi unisex a dámskymi lyžami
Parametre lyži
Kategórie lyží
Čo je rocker a camber

Ako dobre viem lyžovať?

Každý z nás má svoj vlastný a jedinečný spôsob lyžovania. Aj skúsenosti a prax. Ak ste začiatočník, alebo na lyže sa dostanete raz do roka, potom je pre vás vhodnejšie mať mäkšie lyže s kompozitným jadrom, ktoré nie sú náročné na techniku jazdy a fyzickú kondíciu. Ak ste skúsený lyžiar a chcete sa zlepšovať či vyskúšať si športovú jazdu, potom sú pre Vás vhodnejšie tvrdšie lyže (drevené alebo vystužené jadro titanom).

Kde budem lyžovať?

Väčšina lyžiarov má rada upravené, široké zjazdovky, najlepšie s prírodným snehom. Tu sú najlepšie slalomové lyže, ktoré sú veľmi pružné, aktívne a dobre držia stopu. Pri celodennom lyžovaní je dobré si vybrať medzi all-round alebo all-mountain lyžami, ktoré majú väčšiu dotykovú plochu a neprekážajú im ani terénne nerovnosti. Ak ste lyžiar jazdiaci väčšinou v teréne, potom sú pre vás ideálne all-mountain lyže so šírkou aspoň 80 mm.

Podľa terénu môžeme lyže rozdeliť na tieto kategórie:

  • Upravená trať (on piste)
  • Celodenná trať, prevažne upravená, mäkká trať, ľahký terén (all-mountain)
  • Trať aj terén (viac modelov all-mountain)
  • Prevažne terén (offpiste, freeride)
  • Špeciálne trate (prašan, skialpinizmus, snowparky a rampa, funcarving)

Kde budete lyžovať

Aký si mám zvoliť rádius?

To je veľmi diskutovaná a v súčasnosti preferovaná téma. Množstvo lyží a výrobcov na trhu vyvoláva široké diskusie. Komerčné lyže pre pohodové a dovolenkové jazdenie majú rádius v rozsahu 10 m – 20 m. Kratšie, slalomové lyže, sú živšie, rýchlejšie a ich rádius je kratší, 13 m pre krátky oblúk. Lyže s rádiusom 13 m – 16 m sú najrozšírenejšie a najpredávanejšie a používajú sa v nenáročných terénoch pre priamu jazdu, sú výborné ovládateľné. Sú veľmi pokojné a urobíte s nimi väčší oblúk. Všetko je podriadené vašej technike na lyžiach. Ak ste lyžiar, ktorý jazdí na hranách a využíva kratšie či dlhšie oblúky, potom rádius je pre Vás dôležitý. Ak sa po svahu viac šmýkate, rozdiel v oblúkoch až tak dôležitý nie je.

Ako zvoliť správny rádius lyží

Farba a dizajn?

To sú veci, ktoré sú vyslovene individuálne, tu žiadne pravidlá a poučky neplatia. Zároveň sú mimoriadne dôležité pri výbere lyží, pre väčšinu lyžiarov najdôležitejšie. Všeobecne totiž platí, že na pekných dizajnových lyžiach príťažlivej farby sa vám bude jazdiť vnútorne lepšie a pohodovejšie, ako na lyžiach, ktoré sa vám až tak nepáčia. Pri ženách a deťoch to platí x násobne.

Farba a dizajn lyží

Rozdiel medzi unisex a dámskymi modelmi

Každý výrobca lyží kladie dôraz aj na špecifikáciu dámskych lyží, detských a pánskych. Hlavné rozdiely medzi mužskými a ženskými lyžami sú vo farbe, dizajne, v nižšej hmotnosti, šírke špičky lyží pre ľahšie a väčšie oblúky. Lyže pre ženy majú navyše ťažisko viazania posunuté viac dopredu, aby sa lyže pohodlnejšie a ľahšie ovládali.

Rozdiel medzi pánskymi a dámskymi lyžami

Parametre lyží

Šírka lyží

Užšie lyže sú vhodné na upravené zjazdovky, kde je možné využívať hranenie a oblúky. Širšie lyže naopak využijete v teréne, kde sa nebudete zabárať do snehu. Šírka zjazdových lyží sa pohybuje od 66 mm v strede lyže. Za rozumnú hranicu na tvrdom povrchu môžeme považovať šírku lyží na úrovni 75 mm. Ale problémom nemusia byť ani lyže so šírkou 90 mm.

Odporúčaná dĺžka lyží vzhľadom na výšku lyžiara

Pozrite si prehľadnú tabuľku odporúčanej dĺžky lyží vzhľadom na typ lyže a výšku postavy lyžiara:

    Druh lyží Doporučená dĺžka lyží k postave Rádius Šírka stredu lyže
    Slalomové lyže - 20 cm až - 10 cm do 13 m 66 - 70 mm
    Obrovský slalom - 10 cm až - 5 cm nad 16 m 66 - 70 mm
    All-round - 15 cm až - 10 cm 12 m - 16 m 68 - 75 mm
    All-mountain - 10 cm až - 5 cm 14 m - 17 m 75 - 90 mm
    Freeride/Skialp - 5 cm až + 5 cm nad 15 m 90 - 130 mm
    Freestyle - 20 cm až - 5 cm nad 14 m 80 - 90 mm
    Juniorské - 20 cm až -10 cm do 13 m 60 - 75 mm
    Detské - 20 cm do 10 m 60 - 70 mm

    Odporúčaná dĺžka lyží

    Rádius

    Platí jednoduché pravidlo - lyže s kratším rádiusom alebo oblúkom, sú točivejšie, ľahšie sa ovládajú, ale nedržia smer pri priamej jazde. Naopak, lyže s väčším rádiusom držia smer pri priamej jazde, sú menej točivé, ale pokojnejšie pri väčších oblúkoch.

    Rádius lyže na zjazdovku, all tarrain, freeride a freestyle

    Kategórie lyží

    Všetci výrobcovia rozdeľujú lyže do viacerých kategórii, ktoré majú presnú špecifikáciu.

    Pretekárske lyže

    špeciálne lyže, určené na preteky podľa pravidiel Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS. Pre každého lyžiara sú vyrábané špeciálne na mieru a pre bežného lyžiara sú nevhodné. Sú mimoriadne tvrdé, prispôsobené na slalom, obrovský slalom alebo zjazd. V normálnych, klasických obchodoch, alebo na internete (iba ak kradnuté, reklamné, alebo už použité) sa nedajú zohnať. V špecializovaných obchodoch ich ponúkajú iba na objednávku.

    Rekreačné lyže

    Sú to lyže predávané pre širokú verejnosť. Sú to najrozšírenejšie a najpredávanejšie lyže. Dizajnom sa od pretekárskych lyži nelíšia, iba spracovaním, materiálmi a cenou. Sú mäkšie, ľahko ovládateľné. Šírka stredu lyží sa pohybuje v rozsahu 65 mm – 70 mm.

    All-round

    Sú to lyže určené na upravené zjazdovky a z tejto kategórie si vyberie začiatočník aj skúsený či náročný lyžiar. Vlastnosťami sa podobajú na pretekárske lyže.

    All-mountain

    Lyže určené na zjazdovky aj do terénu. Voľne preložené, sú to lyže do hôr. Sú širšie a ich rádius je väčší ako 15 m. Sú vyrobené zo špičkových materiálov. Aj keď sú širšie, majú veľmi dobrú torznú tuhosť a výborne držia aj na tvrdom povrchu. Najlepšie a najnovšie all-mountain lyže sú vybavené Rockerom (prizdvihnutie špičky lyží, kolíska), pre lepšie vlastnosti a ovládateľnosť v teréne.

    Freeride/Skialp

    Sú to lyže do ťažkého, extrémneho a horského terénu, ktoré majú šírku v strede väčšiu ako je 100 mm. Nové modely sú už vybavené Rockerom. Lyže sú tak v sypkom snehu, prašane, skvele ovládateľné, ale výborne držia aj na tvrdom teréne. Samostatnú kategóriu tvorí skialpinizmus, ktorý môžeme rozdeliť na rekreačný, touring alebo race. Šírka stredu lyží je od 80 do 110 mm. Tieto lyže sú určené na pohyb vo vysokohorskom teréne, v prašane, mimo zjazdovky a pri šliapaní do kopca.

    Freestyle

    Sú to lyže používané na špeciálne upravených terénoch v snowparkoch, alebo na to určených zjazdovkách. Nie sú vhodné na klasické lyžovanie. Majú veľmi pevnú konštrukciu, aby odolali tvrdým dopadom a majú mimoriadne odolné hrany. Ich dizajn je zaujímavý, atraktívny a príťažlivý. Tieto lyže majú jadro podobné ako je skateboardová doska. Je extrémne odolná, ale pružná.

    Bigfooty, krátke lyže

    Nová móda pre mladých, kde sú tieto lyže určené na „vybláznenie“ sa na svahu, ale aj na výuku oblúkov a carvingu. Sú rôzne druhy a rozlišujú sa viazaním, aj jadrom.

    Detské a juniorské lyže

    Väčšina lyží nemá špeciálne konštrukčné prvky, ale sú ľahké, pružné, ovládateľné, aj dizajnovo či farebne príťažlivé. Ich dĺžka by nemala mať výšku dieťaťa, ale mala by byť kratšia aspoň o 20 cm, z dôvodu lepšej výuky. Juniorské lyže sa už podobajú seniorským lyžiam, majú podobnú konštrukciu (drevené jadro s vystužením). Ich dĺžka môže byť rovnaká ako je veľkosť ich majiteľa. Pri výške 140 cm sú ideálne lyže s dĺžkou 130 cm, ale môžu byť aj kratšie.

    Kategórie lyží

    Čo je to Rocker a Camber?

    Ako vyzerajú klasické lyže z profilu? Keď pár lyží postavíte skĺznicou proti sebe lyže sa dotýkajú na špičke a päte, avšak v strede pod viazaním sa lyže nedotýkajú, je tam medzera, klenba. Táto klenba je dôsledkom klasickej konštrukcie lyže systémom predpätia (väčšina lyží). Lyža s rockerom (kolíska, negatívna, alebo obrátená klenba) je konštruovaná tak, že lyže sa pod viazaním dotýkajú a smerom k špičke a päte sú pridvihnuté. 

    Predpätie lyže pomáha efektívne rozložiť váhu lyžiara zo stredu od viazania na špičku a pätu lyže, čím sa docieli, že väčšia časť hrany je v oblúku (náklone) pri lyžovaní v kontakte so zjazdovkou (hovorí sa o „kontaktnej hrane“). Väčšia kontaktná hrana znamená lepšiu stabilitu, najmä na upravených a zľadovatených zjazdovkách. Predpätie tiež dodáva lyžiam pružnosť a je takmer nutným predpokladom ak chcete jazdiť carving.

    lyžiarsky profil rocker a camber

    Rocker

    Použitie Prašan
    Výhody Malá, aktívna dĺžka lyže zjednodušuje nasadenie oblúka.
    Nevýhody Lyža je na zjazdovke nestabilná, najmä pri priamom zjazde a nižších rýchlostiach.

    Camber

    Použitie Prašan
    Výhody Dlhá aktívna hrana si drží prirodzený oblúk podľa vykrojenia lyže.
    Nevýhody Špičky sa v prašane zabárajú, jazda je náročnejšia na lyžiarske schopnosti.

    Páčil sa vám článok o tom, ako vybrať ideálne lyže? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

    Tím Najsport