Ako si vybrať začiatočnícke lyže ? Naše tipy pre sezónu 19/20
07.08.2019

Ako si vybrať začiatočnícke lyže ? Naše tipy pre sezónu 19/20

Nákup vášho prvého (vášho druhého... alebo piateho) páru lyží môže byť zastrašujúcou úlohou. S veľkým množstvom lyží na trhu je veľakrát náročné si vybrať ideálne lyže, hlavne ak s lyžovaním iba začínate. Dobré začiatočnícke lyže by Vám mali zaručit kontrolu pri vykrajovaní oblúkov a zároveň odpúštať chyby v technike lyžovania. Avšak, ak ste naozaj vážny o lyžovaní, budete chciet lyže dobré pre tvrdé (upravené) svahy a dynamickejšie oblúky postupne ako sa zlepšujete. Pri výbere lyží treba brať ohľad na množstvo faktorov, avšak medzi tie najdoležitejšie patria nasledujúce.

Pri výbere lyží treba zvážiť:

  • Parametre lyže

Najzákladnejšie parametre lyží sú ich výška a geometria. Ak si pozriete Tabuľku ideálnej dĺžky lyží pre vašu postavu zistíte interval v ktorom by ste sa mali pohybovať, ako začiatočníci sa vždy snažíme držat nižších hodnôt intervalu. Čo sa týka geometria najviac nás zaujíma šírka lyží, tá sa meria na spičke, pod viazaním a na pätke. Ako začiatočníci snažime sa udržať šírku lyží pod viazaním v rozmedzí od 70mm do 80mm.

  • Profil lyže

Camber je tradičný lyžiarsky dizajn. Je vybavený nepretržitým oblúkom, ktorý vedie po väčšinu dĺžky lyže, čo spôsobuje, že stred lyže stúpa zo snehu. Stručne povedané, Camber profil je zabudovaná pružina, ktorá robí lyžu živšiu.

Rocker je novší dizajn, ktorý je v podstate opakom Camberu. Profil lyže s Rockerom sa podobá kolajnici na starých hojdacích kreslách. Rocker zabezpečuje lepšiu ovládatelnosť lyží.

Profil Camber (vľavo) a Profil Rocker (vpravo)

  • Rádius
  • Konštrukcia a materiál lyže

5 príkladov vynikajúcich začiatočníckych lyží ktoré sme pre Vás vybrali.

Lyže Elan Amphibio 10 sú vyrobené aby pomáhali začiatočníkom pri učenní techniky. Technológia Amphibio pomáha odpúštať chyby a kompenzuje menšie nerovnosti na svahu. Konštrukcia Power WoodCore s drevenými nosníkmi vertikálne spojenými laminátom robi tieto lyže naozaj ľahké a pružné. Kombinácia profilu Camber a Rocker zjednodušuje nasadenie a stabilitu v oblúku.

Ideálnne pre: Začiatočníci / Upravené Zjazdovky

Drevené jadro Poplar WoodCore robí model Famous 2 ultraľahký a Rocker profil na spičke umožnuje jednoduché a plynulé nasadenie do oblúka. Konštrukcia Cap spolu s agresísivnejším vykrojením Oversize Sidecut zaručia rovnováhu medzi ovládateľnosťou a stabilitou. 

Ideálne pre: Začiatočníčky / All Mountain

Konštrukcia PowerCore spolu s nižšou tuhosťou do značnej miery odpúšťajú chyby v technike lyžovania. Technológia Multi Radius Sidecut umožňuje dokonalú stabilitu v krátkych aj dlhých oblúkoch. Model X5 sú ideálnym modelom, ktoré vynikajú jednoduchým ovládaním a sú určené pre začiatočníkov.

Ideálne pre: Začiatočníci, Začiatočníčky / Upravené Zjazdovky 

Lyže Fischer Progressor 17 su skvelé pre jazdcov, ktorí chcú rozvíjaťsvoje schopnosti a techniku na upravených zjazdovkách. Geometria Razorshape spolu s konštrukciou Sidewall zvišuje stabilitu lyží a prispieva k lepšej prilnavosti na ľadových povrchoch. Špička On-Piste Rocker napomáha jednoduchému a rýchlemu nasadeniu do oblúkov.

Ideálne pre: Začiatočníci, Mierne Pokročilí / All Mountain

Model Cloud 9 sú obľúbené dámske lyže, ktoré kombinujú elegantný čierno-biely dizajn, technológie ako Servotec Light pre vyššiu stabilitu a ultraľahké Densolite jadro pre vinkajúce tlmenie vibrácii a bezstarostné lyžovanie. Zároveň konštrukcia Sidewall zvišuje stabilitu lyží a prispieva k lepšej prilnavosti na ľadových povrchoch.

Ideálne pre: Začiatočníčky, Mierne Pokročilé / Upravené Zjazdovky